Специално скаут турне до Габон

Eкстремни събития отива в Африка…

 

Присъединете се…

 

Скъпи пътешественици,

Без да звучи преувеличено, аз съм откровено ентусиазиран, че имах възможността да скаутствам в една- доста неизвестна, но от дълго време актуална и много стабилна страна в Африка: Габон.

Едно място / една страна, в която до сега малцина са идвали и със сигурност не и на местата, където ние бяхме и не и с контактът, който тук ни отвори врати :- ))

 В Габон никога не са имали гражданска война или подобни конфликти. Поради  близките отношения с Франция и поради някогашните колониалните позиции в страната се намират около 10000 френски войници. Луфтханза лети няколко пъти седмично до Либревил, препоръчителните ваксини не са проблем, страната се смята за „Швейцария на черна Африка“ и за едно от последните Еко-Райски места на тази земя с доход на глава от населението 5 кратно по-висок от  бързо развиващите се Мароко /Нефт, дървен материал, манган, желязна руда, суровини/ и от друга страна с чиста дива природа и приключения. 

 Посещаването на училище е задължително, като нивото на грамотност, се колебае според данни до 95%. В Габон преобладават християни и поклонници на природата,  5 % са мюсюлмани.

 Ако се интересувате, ща намери информация в линковете по-долу:

 www.gabon-nature.com

 http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Aussenpolitik/Laender/Laenderinfos/01-Nodes_Uebersichtsseiten/Gabun_node.html

 http://www.pygmies.org/

 

По време на много успешно преминалата експедиция от 01.11-11-10.2011 пътувахме с

5 превозни средства на нашето лице за контакт (Mercedes, VW Touareg, Lexus GX, Jeep Grand Cherokee и Toyota Landcruiser). Една част от превозните средства разполагаха с лебедки, покривала, палатки и къмпинг оборудване. Всички превозни средства бяха климатизирани и в техническо в перфекно състояние.

Ние бяхме съпроводени по време на пътуването от един много надежден 6 членен отбор от Габон, който се състоеше от нашето лице за контакт, помощници, персонал по сигурността и гидове, произхождащи от целевите региони / владеещи местните диалекти.

 Ние изследвахме столицата Либревил, безлюдните савани, отдалечени планински райони,  джунглата с обширните бамбукови гори, брегът на Атлантическия океан с  мангровите лагуни, равнини, склонове и пътеки.

 По време на 10 дневното ни пътуване ние нощувахме, винаги, когато това беше възможно в хотели, съответно ложи (с отчасти първокласен стандарт) и когато имахме желание в лагери с романтични лагерни огньове. Както винаги Екстремни събития се погрижиха за оптимални комуникации между превозните средства посредством радиовръзка, като приготовленията и пътуването бяха съпроводени от оптимални медицински консултации / и придружител, имахме на разположение сателитни телефони и сателитна мейл система, информира посолството на Германия

 Габон разполага само с общо 800 км асфалтирани улици в цялата страна, която е около половината от размера на Германия. Населението от 1,6 милиона е разпределено като около 1 милиона са в столицата Либревил, както и в двата  по-големи града Port-Gentil и Franceville, останалото население е заселено в останалата част настраната!! С  това Габон  се нарежда сред най-рядко населените страни на Африка, с най-много дървета и природни паркове.

 Като специален, културен и промоционален акцент на процеса на опознаване, наред с други неща, ние посетихме  едно пигмейско село в отдалечен район на джунглата и преживяхме  възвисяващи моменти на културен обмен, какъвто традицията и културата на този тъй естествен народ ни донесе  отблизо.

Като друг, интересен момент от нашето пътешествие ние достигнахме между другото с лодка до мястото Sette Cama на Атлантическото крайбрежие и посетихме националният парк Luango с неговото изключително животинско разнообразие. Пътуването до кея на лодките стана, след като прекосихме двете реки посредством най- простите фериботи и километрични безлюдни девствени плажни ивици.

Необикновено и запечаващо беше нашето посещение и престой в болницата „Алберт Швайцер“ в Lambaréné. Впечатляваща история и забележителна работа, свършена тогава и продължаваща днес, това е равносметката, която направихме.

Релаксиращ престой на "Pointe Denis" по карибската плажната ивица, на срещуположната страна на устието Komo на Либревил оформи финала на нашето пътешествие.

Времето на пътуване  идеално  се вписа  между малкия и големия дъждовен сезон.       

В страната, причисляваща се съм  африканските страни с най-голямото животинско видово разнообразие  и между другото, където живее една голяма популация от слонове и горили,  преобладаваха приятни температури от 25-30 градуса.

Много топли поздрави и.... ще се радвам на следващо пътуване в тази прекрасна страна!

Ваш Матиас Йешке